Luka Okmažić viceprvak Ciklokrosa na Nacionalnom prvenstvu u Donjoj Voći

Jučer je u Donjoj Voći , član Biciklističkog kluba „Makarska“ Luka Okmažić postao vice prvak u Ciklokrosu za juniore.
Luka je 4 kruga odvozio za 42:38;1, a pobjednik je Fran Bošnjak koji ove godine vozi za juniore(39:31;5), dok je brončani bio Bruno Paškalin(Adria MOBIL. Novo mesto).
Utrku je odvozio i Ivan Okmažić prošlogodišnji pobjednik u kadetima, ali zbog tehničih problema sa jednim krugom manje (2) u vremenu 25:57;4.
Utrka je organizirana u Donjoj Voći uz kapelu Sv. Tome (gdje je bio i cilj), po sunčanom i zahtjevnoj vlažnoj zemljanoj podlozi , sama oganizacija Nacionalnog prvenstva u ciklokrosu povjerena je BK „Puls“ iz Čakovca te je besprijekorno je obavljena. Na atraktivnoj stazi i izuzetnom vremenu
nastupilo je oko stotinjak natjecatelja iz cijele Hrvatske.
Ciklokros je tzv. zimska biciklistička disciplina. Sastoji se od vožnje kraćih krugova na trkalištima s podlogama na kojima ima makadama, šumskih staza, trave, malo ceste te strmih, kratkih uzbrdica. Uz zahtjevnu stazu, na njoj se nalaze i prepreke postavljene na način da tjeraju vozače da tehnički što brže izvedu manevre silaska s bicikala, prelaska prepreke i vraćanja u vožnju. Utrku ciklokrosa moguće je voziti na ciklokros ili cestovnom biciklu koji zadovoljava CX pravila, koji nema nikakvih suspenzija, a maksimalna širina gume je 33 mm.
Krug je oko 2500m dužine i vozi se onoliko krugova u donosu na uzrastnu kategoriju ( cca 7-1), a podloga je zemlja i asfalt. Startno-ciljna ravnina obično se nalazi na asfaltu. Zadnji dio kruga od cca 300 m staze je uzbrdica. Dio staze koji se vozio na zemljanoj livadi bio je označen stupićima i
trakama.