Dodijeljene nagrade najboljim sportašima i sportašicama grada Makarska u 2022.

U četvrtak  02. ožujka 2023. godine u Apfel Areni održana je svečana dodjela nagrada najboljim sportašima grada Makarska u 2022. godini. Svečanost je vodila Snježana Šulenta.

Nagrade su dodijelili predsjednik Zajednice Ante Bilić, potpredsjednik  Zajednice Stjepko Vodanović, član Izvršnog odbora Zajednice Borislav Vuković i zamjenica Gradonačelnika Grada Makarska Antonia Radić Brkan.

Svi uzvanici su nakon dodjele pozvani na druženje i domjenak.

U nastavku slijede nagrađeni i obrazloženje nagrade:

 1. U KATEGORIJI SPORTSKIH     NADA 

1.1. ANTE PRGOMET   član Malonogometnog kluba Novo Vrijeme

Ante je započeo svoj sportski put u Hrvatskom radničkom klubu Zmaj. Prije  nešto više od godinu dana  zaigrao je  futsal u malonogometnom klubu Novo Vrijeme gdje doživljava nevjerovatne uspjehe. Kao kadet igra zapaženu ulogu u generaciji juniora, koja na završnici, upravo na Antin 16. rođendan, osvaja titulu prvaka Hrvatske u junirskoj konkurenciji. Član je U-19 selekcije, koja će se pripremati za završnicu prvenstva Europe u rujnu 2023. godine. Kao član nove U-19 generacije prima poziv na ljetni kamp HNS-a gdje kao najmlađi član selekcije privlači posebnu pozornost svih trenera. Ante je dobio poziv trenera seniorskog pogona Novog Vremena, no, za sada je škola na prvom mjestu.

    1.2. BARIŠA TALIJANČIĆ  član Judo kluba BIOKOVO

Bariša je počeo trenirati judo u JK Biokovo 2017. godine. Od tada ima niz uspješnih rezultata postignutih na natjecanjima. Nastupajući za JK Biokovo osvojio je sveukupno 30 medalja od kojih je 12 zlatnih, 8 srebrenih te 10 brončanih medalja. U svojoj je sportskoj karijeri do sada ostvario izraženije uspjehe kada je 2021. godine osvojio 3. mjesto na prvenstvu Hrvatske u kategoriji do 34 kg (U14) te je 2022. godinu završio kao najuspješniji muški natjecatelj Hrvatskog Judo Saveza u mlađim uzrastima (U14) osvojivši 1. mjesto na prvenstvu Hrvatske u kategoriji do 38 kg.

     1.3. IRIS MARJANOVIĆ  članica Ženskog rukometnog kluba HOTELI MAKARSKA

Iris  je još od svojih prvih dolazaka u Školu rukometa sa nepunih 10 godina pokazivala izniman smisao za sport i kolektivnu igru. Počela je trenirati rukomet 2020. godine te je unutar dvije godine postigla izvanredan napredak, baš u vijeme Covid-a kada su okolnosti bile takve da se umjesto u dvorani treniralo vani. Uvijek pozitivna i nasmijana hrabri svoju ekipu i daje sve od sebe na svakom treningu i utakmici. Trenutačno slovi kao 5. strijelac Hrvatske u svom godištu. Iris igra za svoju generaciju U12 županijsku ligu, no isto tako igra i za U14  te je  sigurno da ukoliko nastavi sa dobrim radom da se od nje može očekivati još puno više i u starijim dobnim kategorijama kluba. 

1.4. MIA BEUS   članica Judo kluba BIOKOVO

Mia trenira judo od malih nogu još od 2016. godine. Nastupajući za JK Biokovo Makarska osvojila je, za sada, 32 medalje od kojih je 16 zlatnih, 8 srebrenih te 8 brončanih medalja. Iznimne sportkske uspjehe, do sada, postigla je 2021. godine kada je osvojila 2. Mjesto na U14 prvenstvu Hrvatske u kategoriji do 36 kg te joj je najbolji postignuti rezultat ove godine osvojeno 3. Mjesto na U16 prvenstvu Hrvatske u kategoriji do 40 kg.  

 1. U KATEGORIJI STRUČNI DJEATNIK –  TRENER

 STJEPKO VODANOVIĆ trener Atletskog kluba SVETI MARKO

Rođen je 23.08.1986. godine u Splitu. Kineziološki fakultet u Splitu upisuje 2005. godine,  2009. stječe titulu “Prvostupnika Kineziologije” te na istom 2011. godine stječe titulu “Magistra kineziologije”. Atletikom se počeo baviti 1996. godine u atletskom klubu Sveti Marko. Kao kadet osvaja brojne medalje, kao mlađi junior nastupa za reprezentaciju Hrvatske na međunarodnim natjecanjima. 2002. godine dobija nagradu grada Makarske za “sportsku nadu”. Po završetku fakulteta vraća se u Makarsku  i počinje raditi kao trener u matičnom klubu 2010. godine. Pod vodstvom trenera Stjepka Vodanovića AK Sveti Marko ostvaruje najbolje rezultate u svojoj dvadeset-šestogodišnjoj povijesti.Pod vodstvom Stjepka Vodanovića AK Sveti Marko ostvaruje iznimne rezultate i ove godine:

 • 6 medalja na državnom prvenstvu
 • 2 seniorska zlata i 1 seniorska bronca
 • 1 mlađe seniorsko zlato i 1 mlađe seniorsko srebro
 • 1 mlađe kadetsko srebro

Stjepko je ostvario uspjeh kao trener 6. prvaka Dalmacije i kao trener seniorske reprezentacije za srednje i duge pruge.  Također je dobitnik nagrade Hrvatske udruge atletskih trenera za najboljeg trenera mlađih seniorki.

3. U KATEGORIJI SPORTAŠICE

 KLARA ANDRIJAŠEVIĆ članica  Atletski klub SVETI MARKO

 Klara je i ove godine opravdala status najbolje te je čak 6. godinu za redom proglašena najboljom sportašicom Grada Makarska. Klara je rođena 2001. godine. Klara se atletikom počela baviti već u vrtićkim danima, zatim ju je ljubav prema sportu odvela u rukomet, u kojem se zadržala tri godine, gdje je već pokazala da se radi o talentiranoj sportašici. Nažalost, Klaru je od rukometa razdvojila ozljeda, te ju je sudbina odvela u atletiku. Atletikom se počela baviti u veljači 2017. godine da bi već krajem svibnja iznenadila cijelu hrvatsku atletiku. Atletska sezona 2022. bila je više nego uspješna za našu atletičarku. Od ove godine kao mlađa seniorka Klara je zabilježila odlične rezultate:

 • Seniorska prvakinja Hrvatske u disciplini 1500m na otvorenom
 • Seniorska prvakinja Hrvatske u disciplini 1500m u dvorani
 • Mlađa seniorska viceprvakinja Hrvatske u disciplini 800m na otvorenom
 • Osvajačica 12 međunarodnih medalja
 • Članica seniorske reprezentacije Hrvatske
 • Istrčan najbolji rezultat u Hrvatskoj za sezonu 2022.
 • rezultat svih vremena u Hrvatskoj

Uz sve ove uspjehe posebno treba naglasiti dva nastupa na mitinzima prošle godine. U talijanskom gradu Roveretu Klara je pred punim tribinama uz velika imena svijetske atletike ostvarila pobjedu, a nakon toga uslijedio je poziv organizatora za  prvi nastup na Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu što je posebna čast i veliki uspijeh za svakog atletičara posebno kad je prošle godine Zagrebački miting proglašen 14. na svjetskoj miting rang listi.    

 1. U KATEGORIJI SPORTAŠA    TONI JELAVIĆ član Malonogometnog kluba NOVO VRIJEME                                                                                                                                  Rođen je 28.11. 1991. godine. U svim provedenim anketama je izabran za najboljeg igrača futsala u sezoni 2021./22. Toni je kao igrač briljirao na finalnom turniru Kupa i Superkupa. Zvjezdane je trenutke doživio u finalnoj seriji protiv MNK Futsal Pule kada svojim zgoditcima donosi pobjedu u trećoj utakmici, dok u četvrtoj šampionskoj utakmici pogađa najprije deseterac za produžetke 8 sekundi do kraja, a potom i pobjedonosni gol, gol za titulu u produžecima. Povratak u reprezentaciju Hrvatske obilježio je sa hattrickom protiv Izraela u Tel Avivu. Također, imao je zapaženu ulogu u Ligi prvaka gdje je ponovno golovima protiv Futsal Pule donio svojoj momčadi plasman u Elitnu rundu, kao i gostovanje na Mallorci. Izabran je kao:                                                                                -igrač sezone po izboru trenera i kapeana

-igrač sezone po izboru čitatelja portala CROfutsal

-igrač sezone po izboru HUNS-a 

 1. U KATEGORIJI SPORTSKE UDRUGE

 MALONOGOMETNI KLUB NOVO VRIJEME

 Klub osnovan davne, Misovske 1979.godine, u 3. razredu makarskih ekonomista. Ime dobili po tadašnjem hitu Ijubljanske rock grupe Buldožeri koji su pjevali “Novo, novo, novo vrijeme” i ime kluba  je ostalo Novo vrijeme, evo već, duge, lijepe, ponosne 43 godine. Mijenjale su se generacije, 25 godina se igrała gradska liga (8 titula prvaka i 4 osvojena kupa su još i danas rekordni i nedosirljivi u toj konkurenciji). 2005. godine, Dado Antunović i Boćo kažu, dosta nam je ovoga, idemo u viši rang. 2.HMNL-jug je bila njihova liga sljedećih 7 godina. Domaćini u Trilju, Vrgorcu i Pločama, do izgradnje dvorane 2009. Ulaskom u gradsku dvoranu, počinje novo vrijeme Makarskog sporta, ali i Novo Vrijeme postaje lokomotiva rezultatskog uspona Makarskog, a naročito dvoranskog sporta. Lipanj 2012.godine donio je prvu veliku radost: Titulu prvaka 2.HMNL i ulazak u Prvu ligu, pa odmah potom i  polufinale doigravanja, da bi u 2014. godini, izgubili u finału, u majstorici, pod dramatičnim okolnostima, od zagrebačkog Alumnusa, rezultatom 2:3, posljednju, petu utakmicu doigravanja i titulu prvaka Hrvatske. 2010., 2012., 2014., 2017., 2018. te sada 2022. godine malonogometaši osvajaju laskavu titulu najbolje sportske udruge u gradu Makarskoj. Malonogometni klub „Novo Vrijeme“ postiže izvanredne rezultate u 2022. godini od kojih su najzapaženiji:

-Titula prvaka Hrvatske

-Kup Hrvatske Superkup Hratske

-Juniorski prvaci Hrvatske

-Ulazak među 16 najboljih u Europi.

 1. POSTHUMNA PRIZNANJA 

6.1. DAVOR GARDUN (1946. – 2022.)

 Još jedna zmajeva legenda otišla je u vječnost! Davor Gardun bio je višegodišnji nogometaš makarskog Zmaja. Davor je debitirao u seniorskoj momčadi Zmaja u sezoni 1965./1966., te je nakon dvije godine prešao u Crvenu Zvijezdu, a od 1969. do 1975. član je Sutjeske iz Nikšića. Od 1975. do 1977. igrao je za Bor odakle se vraća u Zmaj, gdje je u ukupno devet sezona odigrao 167 utakmica. Nogometnu karijeru završio je 1983. godine. Zmajeva obitelj ostala je bez još jednog svog istaknutog člana. 

6.2. ANĐELO RAFFANELI (1948. – 2022.)

Anđelo Raffaneli Ako bio je zmajevac dušom i tijelom, dojučerašnji ekonom kluba, igrač, klupski funkcionar i koautor posljednje zmajeve monografije „Vječni Zmaj pod Biokovom“ koja je izašla 2007. godine. U Makarskoj i nogometnoj Dalmaciji poznat je kao istinski ljubitelj baluna te marljivi sakupljač fotografija i svega što se tiče njegovog voljenog Zmaja. Anđelo je prvu prvenstvenu utakmicu za seniorsku momčad Zmaja odigrao 12.11.1967. godine u Makarskoj protiv Jugovinila, a posljednju 24.05.1981. god. u Sinju protiv Junaka te je u tih 14 godina kao igrač Zmaja odigrao 215 utakmica u kojima je postigao i 26 golova. Bio je član  momčadi koja je u Sezoni 1968./1969. nastupala u II. Saveznoj nogometnoj ligi – južna skupina. Nakon završene igračke karijere nastavio je u Zmaju kao sportski direktor, funkcionar te kasnije i ekonom kluba. Dobitnik je nagrade za životno djelo ZSU Grada Makarska te nagrade za razvoj sporta i prijateljstva i solidarnosti među ljudima od FIFE i MOK-a. Barba Ako je jednostavno bio duša kluba, a i kad nije bio u Zmaju nije mogao bez njega jer mu je Zmaj bio druga obitelj.